Kilka słów o projekcie „Przy wspólnym stole rozwijamy partnerstwo”
29 grudnia 2022
Z inicjatywy Powiatu Świdnickiego oraz czeskiego Miasta Jičín powstał pomysł na mikroprojekt pn. „Przy wspólnym stole rozwijamy partnerstwo” / „U společného stolu rozvíjíme partnerství”, który decyzją 12. Euroregionalnego Komitetu Sterującego został zarekomendowany do finansowania.
Na realizację mikroprojektu -nr. CZ.11.4.120/0.0/0.0/16_008/0003056 Partnerzy otrzymali dofinansowanie w ramach Osi priorytetowej 11.4 Współpraca instytucji i społeczności oraz priorytetu inwestycyjnego: Wzmacnianie zdolności instytucjonalnych instytucji publicznych i zainteresowanych stron oraz sprawności administracji publicznej poprzez wspieranie współpracy prawnej i administracyjnej oraz współpracy między obywatelami i instytucjami. Mikroprojekt uzyskał dofinansowanie w wysokości 28 798,03 Euro z środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Interreg V-A Republika Czeska- Polska 2014-2020 za pośrednictwem Euroregionu Glacensis. Jego głównym celem jest wzajemne poznanie w oparciu o tradycje kulinarne i obyczaje, historię, kulturę, turystykę, jak również zwiększenie efektywności współpracy między instytucjami partnerskimi na obszarze pogranicza. W wyniku realizacji projektu nastąpi wzmocnienie stosunków transgranicznych.
Działania projektu
W dniach 26-27 sierpnia 2022 na Świdnickim Rynku odbyła się promocja projektu połączona z degustacją specjałów kuchni czeskiej na wspólnym stoisku wystawienniczym oraz dystrybucją materiałów promocyjnych. W promocji uczestniczyła delegacja oficjalna Miasta Jičín oraz grupa młodzieży wraz z opiekunami z K-Klub z Jičina. Oprawę muzyczną wydarzenia zapewnił zespół Tomy Opočno z Hradec Kralove. Powyższe działania miały miejsce podczas XV edycji Targów „Zdrowie ma smak” promujących produkty i potrawy prozdrowotne.
W dniach 26-28 października 2022 r. Powiat Świdnicki odwiedzili przedstawiciele partnerskiego Miasta Jičín oraz grupa dzieci i młodzieży wraz z opiekunami, reprezentująca K-Klub z Jičína. Młodzi ludzie wspólnie z uczniami Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Świdnicy uczestniczyli w warsztatach kulinarnych, zrealizowanych w Szkolnym Schronisku Młodzieżowym w Świdnicy. Efektem współpracy były pyszne dania, których można było skosztować podczas konferencji inauguracyjnej. W ramach konferencji uczestników projektu oraz zaproszonych gości przywitali Wicestarosta Świdnicki Zygmunt Worsa oraz Zastępca Burmistrza Jičína Alena Stillerová. Wykład zatytułowany „Przez żołądek do partnerstwa. O polsko-czeskiej kulturze gospodniej" wygłosił dr hab. Piotr Gryszel prof. Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Podczas pobytu w naszym powiecie goście z Jičína odwiedzili Kościół Pokoju w Świdnicy oraz wzięli udział w zwiedzaniu oraz warsztatach wypieku podpłomyka w Młynie w Siedlimowicach.
W dniach 08- 10 grudnia 2022 r. odbyły się czesko- polskie warsztaty kulinarne, podczas których młodzi ludzie z K-Klub w Jičínie wspólnie z uczniami Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Świdnicy przygotowywali tradycyjne dania kuchni czeskiej. Nad ich pracą czuwali opiekunowie z K-Klub: p. Lenka Vackowa, p. Petr Vacek oraz z ZSHT w Świdnicy p. Emilia Młynarczuk oraz p. Ewa Rudownik. Podczas pobytu w Jičínie uczestnicy projektu odwiedzili firmę Han Design s.r.o. -producenta ozdób bożonarodzeniowych, gdzie mogli przyjrzeć się pracy dekoratorów bombek choinkowych oraz wziąć udział w warsztatach. Okazją do podsumowania projektu była konferencja kończąca projekt z udziałem władz Miasta Jičín- Burmistrza Jana Malego, Wiceburmistrz Aleny Stillerovej oraz koordynator z ramienia Miasta Jičín Radmily Vávrovej. Powiat Świdnicki reprezentował również zespół projektowy pod przewodnictwem dyrektor Biura ds. Europejskich i Współpracy z Organizacjami Pozarządowymi Anny Borowskiej. Zwieńczeniem projektu był koncert kolęd w wykonaniu młodzieży z III Liceum Ogólnokształcącego w Świdnicy wraz z opiekunem p. Joanną Janas, którzy zaprezentowali się zgromadzonej publiczności w Lodżii Wallensteina oraz w Parku Zamkowym w Jičínie.
PLIK DO POBRANIA: